top of page

A Gyümölcs Neve "Vita" azaz Élet.

Vörös szőlő

A szőlő és bor az egyetemes emberi kultúra része. Termesztése több mint ötezer évvel ezelőtt Közép-Ázsiából indult világhódító útjára, amikor a magyarok még nem a mai hazájukban éltek.
A honfoglaló magyarok már virágzó szőlőművelést találtak az akkori Dunántúlon, de a szőlő- és bortermelés magyarországi terjedése és fejlődése csak a kereszténység felvételével I. István idején nyílt meg.

AdobeStock_384618699_edited.jpg

Kiemelkedő jelentőségű

Tápérték, folyadék, ásványi anyag- és vitamintartalom, lúgosítás.

Antioxidáns

A szőlő magjából készült kivonat rendkívül magas növényi antioxidáns-, különösen flavonoid- és rezveratrol tartalommal bír, így természetes módon segít a káros szabadgyökök elleni védekezésben.

Flavonoidok

A vörös szőlő A-, B6- és C-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, folsavat, magnéziumot és szelént tartalmaz. A szőlőben a flavonoidok és a rezrevatrol a legerősebb antioxidánsok, amelyek szervezetünk alábbi szerveire, betegségeire gyakorolnak kiemelkedően jótékony hatást:

Minden Szeme Kincs

Bioaktív hatóanyagai miatt a vörös szőlő antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban bővelkedő minden egyes szeme valódi kincs a testnek, igazi természetes védelmi eszköz a szervezetnek.

A szőlő számtalan oknál fogva az egészséges táplálkozás egyik fontos összetevője. A gyümölcs neve a vita, azaz az élet szóból származik, nem véletlenül. Tápérték, folyadék, ásványi anyag- és vitamintartalom, lúgosítás. Ezekben foglalható össze kiemelkedő jelentősége.

 

A szőlőbogyó 80 százaléka víz. Energia- és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére vércukorszint-emelő hatása (glikémiás indexe) mindössze közepes mértékű, így fogyókúrázók magas cukortartalma ellenére is fogyaszthatják. Nagy víz- és káliumtartalma miatt jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savasságát.

Magas rost- és víztartalma miatt jótékonyan befolyásolja az emésztést és a bélműködést. Természetes vitaminokban és hasznos tápanyagokban gazdag. A vörös és a fekete szőlőfajták antioxidáns tulajdonságokkal is bírnak, a bennük lévő flavonoidoknak köszönhetően. A biológiailag fontos hatóanyagok főleg a szőlőhéjban és a magokban találhatók.

AdobeStock_84451436.jpg
A szőlőmag fogyasztásának lehetséges előnyei:

 

A szőlőmag antioxidánsok, flavonoidok és melatonin gazdag forrása, amelyek támogathatják a szív és az agy egészségét, a jobb alvást és a normális keringést. A szőlőmag számos növényi vegyületben gazdag, amelyek további egészségügyi előnyöket nyújthatnak a szőlő fogyasztása során.

 

Magas például a proantocianidintartalmuk, amely egy antioxidánsokban gazdag polifenol, amely a növényeknek piros, kék vagy lila színt kölcsönöz (1, 2, 3, 4).

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyekről ismert, hogy csökkentik a gyulladást és megvédik a szervezetet az oxidatív stressztől, amely végső soron metabolikus szindrómához és krónikus betegségekhez vezethet (5).

A szőlőmagból származó proantocianidinek segíthetnek a keringési pangás csökkentésében és a véráramlás javításában is (6).

 

A flavonoidoknak nevezett, antioxidánsokban gazdag vegyületek, különösen a galluszsav, a katechin és az epikatekin szintén megtalálhatóak a szőlőben, a legnagyobb mennyiségben a magokban (7).

Ezek a flavonoidok szabadgyök-megkötő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek különösen jótékony hatással lehetnek az agyra. Sőt, kutatások szerint késleltethetik az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór (8, 9).

 

A szőlő melatonint is tartalmaz, amely a szőlő érésével a magokban koncentrálódik leginkább (10). A melatonin egy olyan hormon, amely szabályozza a cirkadián ritmusokat, például az alvásmintát. A melatonin bevitele segíthet a fáradtság és az álmosság kiváltásában, és javíthatja az alvás minőségét. Emellett antioxidánsként is működik, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik (11).

 

A szőlőben található növényi vegyületek egyedülálló kombinációja felelős lehet a szőlő rákellenes hatásaiért. A rezveratrol mellett a szőlő kvercetint, antociánokat és katechineket is tartalmaz - ezek mindegyike jótékony hatással lehet a rák ellen (12).

forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

A SejtAngyal HJK10  egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

szőlő sc
Grapes
Mindössze napi 20 ml SejtAngyal HJK10 gyógynövény étrend-kiegészítő ital hozzájárulhat az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élethez.
bottom of page