SYL_1456.jpg

Komplexitás és gyógynövények szinergiája

Gyógynövény 

Szinergia

A világ minden hagyományos orvoslásának rendszerében   (hagyományos kínai gyógyászat, ajurvédikus, unani-tibb, tibeti orvoslás, siddha, jammu, fiziomedikalizmus, eklektikus orvoslás stb.)   a szinergia fogalma a gyógynövénygyógyászat alapja.  

SYL_1457_B.jpg

 A nagy tudással rendelkező szakemberek tudják, hogy komplex problémákkal küzdő embereket komplexen kell kezelni. 

 Az évszázadok és az évezredek során a gyögynövényszakértők és a hagyományos orvosok rájöttek, hogy a gyögynövények megfelelő kombinációja olyan receptúrákat hozhat létre, amelyek többek, mint csupán a részek összege. 

 Több tucat tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy két megfelelő gyögynövény kombinációja jobb hatással vagy biohozzáférhetőséggel rendelkezik, mint az adott gyógynövény önmgagában. 

 Az összes hagyományos kínai gyógynövényformula ezeket a gyógynövénypárokat használja nagyobb receptúrák létrehozására, amelyek évezredek óta bizonyították értéküket és hatékonyságukat. 

SYL_1457_B.jpg

 Néhány gyógynövény növeli a hozzá társított gyógynövény biohasznosulását. Példa erre a kínai gyógynövény a yan hu suo vagy odvas keltike. Ha kis mennyiségű második gyógynövényt, bai zhi-t (Angelica dahurica) adunk hozzá, akkor a fájdalomcsillapító hatásuk exponenciálisan növekszik. A kutatások azt mutatták, hogy a bai zhi növeli a fájdalomcsillapító odvas keltike alkaloid dl-tetrahidropal-matin (dl-THP) felszívódását.

 

Az ókori kínaiak nem tudták, hogy az odvas keltike tartalmazza ezt az alkaloidot, vagy hogy a bai zhi hozzáadásával fokozódik az abszorpciója. Egyszerűen megfigyelték, hogy ennek a gyógynövénynek az odvas keltikéhez való hozzáadása jelentősen javította a fájdalom enyhítésének képességét.

  A szinergia második típusa két gyógynövényt alkalmaz amelyek több receptorhelyen, metabolikus útvonalakon vagy szerveken dolgozva fokozzák a hatást, így elrétő, de egymást kiegészítő tevékenységekkel erősítik egymás hatását.

 

Erre példa a kínai tian ma (gastrodia) gyógynövény kombinálása chuan xiong-val (ligus-ticum). Mindkettőt a fejfájás kezelésére használják, de különféle mechanizmusokkal dolgoznak. A gastrodia enyhíti az ideggyulladást és a fájdalmat, és idegvédő, míg a ligusticum javítja az agyi keringést, csökkenti a vér-agy gát permeabilitását, és antinociceptív (fájdalomérzékelés-blokkoló) hatású.

 A szinergia harmadik típusa azért működhet, mert néhány gyógynövény képes gátolni vagy megakadályozni, hogy a baktériumok vagy rákos sejtek több gyógyszerre rezisztensek legyenek.

 

Egy gyógynövény (vagy gyögynövének) hozzáadása a gyógyszerészeti rákprotokollhoz vagy az antibiotikumokhoz övelheti a gyógyszerek hatékonyságát, vagy lehetővé teszi számukra az aktívitás visszanyerését. Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyógynövények (zsálya, komló, haritaki), esszenciális illóolajok (fahéj, borsmenta, levendula) és a polifenolok fokozhatják az antibiotikumok aktivitását a baktériumok rezisztens törzseivel szemben.

 A szinergia utolsó típusa a káros hatások vagy a toxicitás csökkentését foglalja magában

Egyes gyögynövények, például a kék verbéna, a buvákfű vagy a pacsirtafű hajlamosak émelygést okozni. Kis mennyiségű gyömbér hozzáadása a formulához, amelyben egy vagy több ilyen növény van, megakadályozhatja ennek a kialakulását, valamint növelheti a gyöngynövény felszívódását és hatását.

 

A hagyományos kínai gyógyászatban gyakran adnak egy kis édesgyökeret is az összetett formulákhoz, hogy harmonizálják a hozzávalókat. 

Yoga Class

Mindössze napi 20 ml SejtAngyal HJK10 gyógynövény étrend-kiegészítő ital hozzájárul az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élethez.