top of page
AdobeStock_422302163_edited.jpg

Szója mag

A szója önmagában is nagyon gazdag tápanyagforrás. A benne található lecitinnek, izoflavonoknak számos, és az egyedi kivonatolási eljárásnak köszönhetően a szója mag jótékony hatóanyagai jelentősebb mennyiségben van jelen. A szója gazdag a telítetlen zsírsavakban, segíti az emésztést, nagyon hatékony a zsíranyagcsere panaszok kezelésében.

AdobeStock_305294987.jpg

Gazdag Tápanyagforrás

A vegetáriánusok és vegán étrendet követők számára már ismert, hogy a szója az egyetlen olyan növényi fehérjeforrás, ami mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.

Jótékony a Keringésre

Csökkentheti a „rossz” koleszterint (LTD-koleszterin, de akár a triglicerid) szintet, ellenben a „jó” koleszterin (HDL- koleszterin) szintet növeli, emellett jótékony hatással van a keringésre.

Méregtelenítő

A szójamagból kivont lecitin méregtelenítő hatása mellett közreműködik a máj és epebetegségek csökkentésében.

Genistein

Egyes amerikai kutatások alátámasztják, hogy szójamagban található egyik isoflavonja a GENISTEIN, a jelenleg ismert gyógymódoknál hatékonyabban felveszi a harcot a rákos sejtek ellen, eközben az egészséges sejteket nem károsítja.

Mint a legtöbb teljes értékű élelmiszer, a szójabab is számos jótékony egészségügyi hatással rendelkezik.

1.       Csökkentheti a rák kockázatát

A legtöbb megfigyeléses vizsgálat azonban arra utal, hogy a szójatermékek fogyasztása csökkentheti a mellrák kockázatát (1, 2)

A tanulmányok férfiak esetében prosztatarák elleni védőhatást is jeleznek (3, 4, 5).

A szójabab számos vegyülete - köztük az izoflavonok és a lunazin - lehet felelős a lehetséges rákmegelőző hatásokért (6, 7).

Az izoflavonoknak való korai életkori kitettség különösen védelmet nyújthat a későbbi életkorban kialakuló mellrákkal szemben (8, 9).

Ezek a bizonyítékok megfigyelési tanulmányokra korlátozódnak, amelyek összefüggést jeleznek a szójafogyasztás és a rákmegelőzés között - de nem bizonyítják az okozati összefüggést.

2.        Menopauza tüneteinek enyhítése

A menopauza gyakran jár kellemetlen tünetekkel - például izzadással, hőhullámokkal és hangulatingadozással -, amelyeket az ösztrogénszint csökkenése okoz.

Érdekes módon az ázsiai nők - különösen a japán nők - kevésbé tapasztalják a menopauza tüneteit, mint a nyugati nők. Az étkezési szokások, például a szójaételek nagyobb mértékű fogyasztása Ázsiában magyarázatot adhat erre a különbségre.

Tanulmányok szerint a szójababban található fitoösztrogének családjába tartozó izoflavonok enyhíthetik ezeket a tüneteket (10, 11).

A szójatermékek nem minden nőre hatnak ilyen módon. Úgy tűnik, hogy a szója csak az úgynevezett equol-termelők esetében hatásos - azoknál, akik rendelkeznek olyan típusú bélbaktériumokkal, amelyek képesek az izoflavonokat equollá alakítani. Az equol lehet felelős a szója számos egészségügyi előnyéért.

 

3.       Csontok egészsége

A csontritkulást a csontsűrűség csökkenése és a csonttörések fokozott kockázata jellemzi, különösen az idősebb nők esetében.

A szójatermékek fogyasztása csökkentheti a csontritkulás kockázatát a menopauzán átesett nőknél (12, 13).

Úgy tűnik, hogy ezeket a kedvező hatásokat az izoflavonok okozzák (14, 15, 16)

 

4.       További előnyök

A szójabab vitamin- és ásványianyag-tartalmán kívül természetes forrása a polifenoloknak, egy olyan antioxidáns-típusnak, amely segíthet megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól és olyan állapotoktól, mint a szívbetegségek (17, 18 ).

forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

A SejtAngyal HJK10  egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

szója sc
Active%20Senior%20Couple_edited.jpg
Mindössze napi 20 ml SejtAngyal HJK10 gyógynövény étrend-kiegészítő ital hozzájárulhat az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élethez.
bottom of page