top of page
angel1.jpg

SEJTANGYAL

Termékkoncepció

In every system of traditional medicine in the world  (traditional Chinese medicine, Ayurvedic, Unani-tibb, Tibetan medicine, siddha, jammu, physiomedicalism, eclectic medicine, etc.)   the concept of synergy is the basis of herbal medicine.  

angel2.jpg

Tartsuk kordában a stresszt!

A stressz az élet elkerülhetetlen része, de súlyos hatással lehet mentális és testi egészségünkre

Tudományos publikációk sokasága foglalkozik az úgynevezett „ártalmas stressz”, vagy krónikus stressz okaival és következményeivel. Abban minden tanulmány egyetért, hogy napjaink krónikus betegségeinek (szív-és érrendszeri, daganatok, cukorbetegség, immunrendszert érintő elváltozások stb.) hátterében a fokozott, hosszan tartó (szimpatikus) idegrendszeri aktivitás –azaz az oxidatív stressz - legtöbb esetben felelőssé tehető. A stressz által kiváltott krónikusan magas kortizol hormon szintje romboló hatású gyakorlatilag minde szervünkre.

Az adaptogén gyógynövények növelik a stresszel szembeni ellenállást, módosítják a test reakcióit a külső (ártalmas) ingerekre, egyensúlyba hozzák a szervezet stresszre adott válaszreakcióit.

Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő, miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket. A változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (idegen szóval: adaptálódásunk) lehetséges az adaptogén gyógynövények segítségével. Innen származik az elnevezés is. A távol-keleti orvoslás évezredek óta ismeri és alkalmazza ezeket a gyógynövényeket, ilyen többek között a Rhodiola rosea vagy aranygyökér, az Ashwagandha és a Bacopa is. Minden adaptogén hatású gyógynövény egy kicsit más módon fejti ki hatását, ezért is mondhatjuk azt, hogy szinergikusan együtt hatnak ezek a növények az emberi életfolyamatokra. A Rhodiola a stresszreakciók során a hormonok emelkedését szorítja bizonyos határok közé, míg a Bacopa a szellemi frissességért, a koncentráció növekedéséért felel stresszes körülmények között is. Bizonyos hatóanyagok csökkenthetik a depresszív, szorongó hangulatot (ilyen az L-theanin), ezáltal a stressz okozta oxidatív (romboló) hatásokat csökkenti az emberi szervezetben. 

Az említett belső és külső környezeti terhelő hatások napi szinten milliónyi reaktív mellékterméket, úgynevezett szabadgyököket termelnek. Ezen agresszív molekuláknak egyetlen célja van, hogy reakcióba lépjenek valamivel, így önmaguk stabil kémia szerkezetűek lehessenek. A probléma pontosan ebben a megnövekedett reakciókészségben rejlik, hiszen minden egészségesen működő sejtünk célponttá válhat, és csak idő kérdése, hogy ez a szabadgyök áradat mikorra éri el a kritikus szintet. Ebből alakulnak ki a gyulladásaink, a szervezetünk lebontó folyamatai beindulnak, az egészséges utakon működő anyagcsere kisiklik, és kevésbé hatékony megoldásokkal lesz kénytelen a szervezet energiát termelni, építkezni. Számos válaszút létezik az emberi biokémiai folyamatokban, de nem mindegyik optimális, sőt sokszor a melléktermékek megnövekedett mennyisége jelenti a legnagyobb problémát.

level.jpg
home.jpg

A szervezetünk antioxidáns védő rendszere hivatott az egyensúly fenntartására, melynek fontos elemei a táplálékkal bevitt „védőmolekulák”, antioxidánsok, enzimrendszeri aktivátorok.

Ezek a védekező rendszerek képesek hatástalanítani a szabadgyök tulajdonságokkal rendelkező molekulákat, és a szervezet számára semleges anyagokká alakítják. Ezt nevezzük antioxidáns védelmi rendszernek. A rendszer számos folyamat összehangolt sorozatából áll, amihez a legismertebb vitaminok, nyomelemek is szükségesek, ezeket elsősorban a táplálkozásunkból fedezzük. Egy jó minőségű élelmiszerekből, tudatosan összeállított, változatos étrend mindezeket az igényeket fedezni tudja, ellenben az antioxidánsok bevitele ezen étrend mellett is legtöbbször komoly hiányt szenved. A legismertebb antioxidánsok általában a növényi színanyagok, polifenolok, flavonoid molekulák. Ezeket másodlagos növényi anyagoknak nevezzük, mert a növény elsősorban nem a saját szervezete felépítésére használja, hanem ezzel védi magát a külső hatásoktól, ártalmaktól vagy akár a betegségektől. Az emberi szervezetbe kerülve ezek az anyagok továbbra is aktívan látják el védő funkciójukat, de már nem a növény, hanem az emberi szervezetet szolgálják. A növények antioxidáns vegyületei számunkra is antioxidáns hatásúak, lekötik a szabadgyököket és csökkentik az általuk okozott károsító hatásokat. A saját antioxidáns enzimrendszereink ezen vegyületek hatására aktívabban tudnak működni, teljessé téve ezzel a szervezet védelmi funkcióit. Az immunrendszerünk is ilyen folyamatokat használ a mindennapi védekezésben, így az antioxidánsok bevitele az immunitásunkra is pozitív hatást gyakorol. A fucoidan egy tengeri barnamoszatból kivont speciális bioaktív vegyület, mely az immunrendszer funkcióinak támogatása révén növeli az antioxidáns rendszerünk hatékonyságát. A kurkuma speciális kivonata mellet a kvercetin, a trans-rezveratrol és a gránátalma standardizált kivonata rendkívül erős szabadgyökfogó hatású, ezáltal csökkentheti a gyulladások létrejöttét, illetve a stressz okozta oxidatív károsodásokat is nagymértékben gátolja. A XXI. századi ember szabadgyökök kereszttüzében él, hatalmas terhelést kap minden élő sejt. Kizárólag az antioxidáns hatású növényi anyagok fogyasztásával lehet a megborult mérleg egyensúlyát fenntartani.

Az emberi szervezet anyagcseréje során számtalan salakanyag is keletkezik, melyek megfelelő eltávolítása az élő közegből rendkívüli jelentőséggel bír. 

Közismert tény, hogy az emésztőrendszer tisztítása (bélrendszer) és a kiválasztó szervrendszerek (elsősorban a máj, vese, bőr, tüdő) megfelelő méregtelenítése az egészség fenntartása szempontjából nélkülözhetetlen. Az emésztőrendszerünkben számos nyákképződést segítő anyag rakodik le a helytelen táplálkozás miatt, melyet gyakran a gyenge enzimműködés is tovább súlyosbít. Az ételeink alacsony enzim tartalma és az emésztés szempontjából terhelő ételkombinációk kedveznek a káros bélflóra megtelepedésének, ezáltal hosszú távon gátolják a bélsár szabad mozgását. A toxinok és emésztetlen salakanyagok kóros bélrendszeri elváltozásokhoz és a bélflóra egyensúlyának felborulásához vezethetnek. A magas szénhidráttartalmú étrend, a keserűanyagok hiánya, a kevés rost és nyers zöldségfogyasztás egyaránt hozzájárul az emésztésben részt vevő szervek meggyengült funkciójához, ezáltal az emésztőrendszer terheltségéhez. 

A máj méregtelenítő mechanizmusának támogatása révén a vér által szállított toxikus anyagok, szabadgyök terheltséget okozó ágensek és gyulladást keltő anyagok kerülnek ki a bélcsatornába, ahol a bélsárral távoznak a szervezetből. Az említett antioxidáns hatású kivonatok erősen támogatják a máj enzimatikus funkcióit, így nagyobb hatásfokkal szabadul meg a szervezet a káros anyagcsere melléktermékektől. 

angel4.jpg
konyha csaj.jpg
A Sejtangyal termékek összetevői a modern világ legerősebb és egyben legártalmasabb hatásaival veszi fel a harcot, a stressz okozta oxidatív károsodások megfékezésétől az agresszív szabadgyökök befogásáig rendelkezik hatóanyagokkal. Lehet, hogy nem tudjuk kikerülni a civilizált világunk ilyen irányú támadásait az emberi biokémia ellen, de tehetünk ellene hatékony és megelőző lépéseket.
bottom of page