top of page
AdobeStock_279659463_edited.jpg

Rostkender mag

A növény Közép-Ázsiából származik, humán célokra történő felhasználásáról már ötezer évvel ezelőtti adatok is rendelkezésre állnak. Ezek szerint alkalmazása Kínától Indián keresztül a Görög római birodalomig terjedt el az alkalmazása. 

A középkorban pápai tiltás akadályozta gyógyszerként való alkalmazását, azonban a XIX. században - India gyarmatosítását követően - újból elterjedt használata Európában. Emellett a tengerentúlon is széles körben használták a kender kivonatait, mígnem 1937-ben adótörvénnyel vetettek véget a növény termesztésének, és tiltással a fogyasztásának.

Tudományos tények a Rostkender magról.

AdobeStock_309184920.jpg

Hihetetlenül Tápláló

A kendermag gazdag egészséges zsírokban és esszenciális zsírsavakban. Remek fehérjeforrásnak számítanak, és nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, ként, kalciumot, vasat és cinket.

Csökkentheti a Szívbetegség Kockázatát

A kendermag nagyszerű arginin- és gamma-linolénsav-forrás, amelyek a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez kapcsolódnak.

Előnyös Lehet az Immunrendszernek

A tanulmányok azt sugallják, hogy immunrendszere az omega-6 és az omega-3 zsírsavak egyensúlyától függ. A kendermag jó forrás a többszörösen telítetlen és esszenciális zsírsavaknak.

Növényi Fehérje Nagy Forrása

A kendermagokban lévő kalóriák körülbelül 25% -a fehérjéből származik. Sőt, tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, így teljes fehérjeforrássá válnak.

A magyar gyógyszerkönyvekben 1934-ig szerepeltek kenderszármazékok, amit többek között migrén, alvászavarok, köszvény, szénanátha és dühroham kezelésére javallottak.

Jelenleg az Európai Unió több országában legális a kender gyógyszerként való alkalmazása. A modern kori tudományos vizsgálatok alapján ugyanis bizonyítást nyert, hogy a kannabinoid számos betegség esetén segíthet, így például az epilepszia tüneteinek a mérséklésében, a mentális zavarok enyhítésében, az Alzheimer-kór, az asztma, a rák kezelésében, illetve a menstruációs fájdalmak oldásában.

A kender sokoldalú hatásának hátterében a több, mint 100 féle ún. kannabinoid vegyület áll. Ez a variabilitás teszi lehetővé, hogy a betegségnek, vagy a gyógyítási célnak megfelelően más-más összetételű kivonatot használjanak a kezelésre, sőt, akár személyre is szabhassák azt.

1. A kendermag hihetetlenül tápláló

A kendermag több mint 30% zsírt tartalmaz. Kivételesen gazdag két esszenciális zsírsavban, a linolsavban (omega-6) és az alfa-linolénsavban (omega-3).

Gamma-linolénsavat is tartalmaznak, amely számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik (1). A kendermag nagyszerű fehérjeforrás, mivel teljes kalóriájuk több mint 25% -a kiváló minőségű fehérjéből származik. Ez lényegesen több, mint a hasonló ételek, mint a chia mag és a lenmag, amelyek kalóriája 16–18% fehérje.

A kendermag szintén kiváló E-vitamin és ásványi anyagok forrása, például foszfor, kálium, nátrium, magnézium, kén, kalcium, vas és cink (1, 2).

2. A kendermag csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség az első számú halálozási ok világszerte (3).

A magok nagy mennyiségben tartalmazzák az arginin aminosavat, amely nitrogén-monoxidot termel a szervezetben (4).A nitrogén-oxid egy olyan molekula, amely miatt az erek kitágulnak és ellazulnak, ami alacsonyabb vérnyomáshoz és csökkent szívbetegségek kockázatához vezet (5)

Egy több mint 13 000 emberen végzett nagy vizsgálat során a megnövekedett argininbevitel megfelelt a gyulladásjelző C-reaktív fehérje (CRP) csökkenésének. A CRP magas szintje a szívbetegséghez kapcsolódik (6, 7).

A kendermagokban található gamma-linolénsav a csökkent gyulladáshoz is kapcsolódik, ami csökkentheti olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek (8, 9). Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy a kendermag vagy a kendermagolaj csökkentheti a vérnyomást, csökkentheti a vérrögképződés kockázatát és elősegítheti a szív helyreállítását a szívroham után (10, 11, 12, 12).

3. A kendermag és az olaj előnyös lehet az immunrendszer számára

A zsírsavak hatással lehetnek a szervezet immunválaszaira (13, 14, 15).

A tanulmányok azt sugallják, hogy immunrendszere az omega-6 és az omega-3 zsírsavak egyensúlyától függ.

A kendermag jó forrás a többszörösen telítetlen és esszenciális zsírsavakhoz. Körülbelül 3: 1 az omega-6 és az omega-3 aránya, amelyet az optimális tartományban tartanak.

 

4. A kendermag a növényi fehérje nagy forrása

A kendermagokban lévő kalóriák körülbelül 25% -a fehérjéből származik, ami viszonylag magas. (1)

Teljes fehérjeforrásnak tekintik őket, ami azt jelenti, hogy minden esszenciális aminosavat biztosítanak. A tested nem képes esszenciális aminosavakat előállítani, és ezeket az étrendből kell megszereznie.

A teljes fehérjeforrások nagyon ritkák a növényvilágban, mivel a növényekben gyakran hiányzik a lizin aminosav. A quinoa a teljes, növényi eredetű fehérjeforrás másik példája.

A kendermagok jelentős mennyiségben tartalmazzák a metionin és a cisztein aminosavat, valamint nagyon magas arginint és glutaminsavat (16).

A kenderfehérje emészthetősége szintén nagyon jó - jobb, mint a sok gabona, dió és hüvelyes fehérje (17).

5. A kendermagok csökkenthetik a PMS és a menopauza tüneteit

A reproduktív korú nők akár 80% -a is szenvedhet a premenstruációs szindróma (PMS) által okozott fizikai vagy érzelmi tünetekben (18). Ezeket a tüneteket valószínűleg a prolaktin hormon iránti érzékenység okozza (19).

A kendermagokban található gamma-linolénsav (GLA) prosztaglandin E1-t termel, amely csökkenti a prolaktin hatását (20). Mivel a kendermagok magasak a GLA-ban, számos tanulmány kimutatta, hogy ezek is segíthetnek a menopauza tüneteinek csökkentésében.

A pontos folyamat nem ismert, de a kendermagokban lévő GLA szabályozhatja a menopauzával járó hormon egyensúlyhiányt és gyulladást (21,22).

 

6. A teljes kendermag segíthet az emésztésben

A rost az étrend elengedhetetlen része, és kapcsolódik az emésztés jobb egészségéhez (29).

A teljes kendermag jó oldható és oldhatatlan rostforrás, amely 20, illetve 80% -ot tartalmaz (1).

Az oldható rost gélszerű anyagot képez a bélben. Ez értékes tápanyagforrás a hasznos emésztőrendszeri baktériumok számára, és csökkentheti a vércukorszint emelkedését és szabályozhatja a koleszterinszintet (23, 24).

Kender sci rész
AdobeStock_124857888.jpg

A SejtAngyal HJK10  egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

Senior Yoga Class
Mindössze napi 20 ml SejtAngyal HJK10 gyógynövény étrend-kiegészítő ital hozzájárulhat az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élethez.
bottom of page