top of page
AdobeStock_306909341_edited.jpg

Huminsav-Fulvosav

A huminanyagok a növényi eredetű biomassza évezredes bomlási folyamataiban, a növények humifikálódása során keletkeznek. A huminok családjába tartoznak a biológiailag aktív és igen értékes huminsavak és fulvosavak, melyek legalább 70-féle ásványi anyagot tartalmaznak önmagukban, és mindezeket felvehető, biológiailag hasznosítható ún. kelát formában. Ezek a hosszú molekulaláncú, különleges tulajdonságokkal rendelkező szerves makromolekulák a homogén karbon-kori növényzetből keletkezett tőzegből nyerhetők ki.

AdobeStock_324166136_edited.jpg

Ásványi Anyagok, Nyomelemek

Fontos, hogy az ásványi anyagokat, nyomelemeket az eredetihez hasonló formában vigyük be a szervezetbe, hiszen így tudnak a legjobban hasznosulni. Ezt a folyamatot katalizálja a huminsav.

Hévizi Forrás

Hévíz közelében van az egyik legtisztább lelőhelye, melynek az a különlegessége, hogy mélyen a földfelszín alatt képződött, így tökéletesen tiszta, nincsenek benne szennyeződések

Kelátképző Hatás

A huminsav hatása révén a mikroelemek, nyomelemek a megfelelő formában és a megfelelő mértékben tudnak felszívódni, és hasznosulni a szervezetben. 

70 Féle Ásványi Anyag

A huminsavak önmagukban is több, mint 70-féle ásványi anyagot tartalmaznak, de ha kelátként további mikroelemekhez vagy nyome-lemekhez kötődik (vas, króm, cink, szelén), akkor azok is hatékonyabban tudnak felszívódni.

Napjainkban gabonáink, zöldségeink, gyümölcseink – a műtrágyázásnak és a teljesen kizsigerelt termőtalajnak köszönhetően – nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szervezet számára létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat. Káros szokásaink (pl. alkoholfogyasztás, dohányzás, egyoldalú táplálkozás) gyorsíthatják egyes nyomelemek kiürülését szervezetünkből. Táplálékaink feldolgozásának, átalakításának módja (gyorspácolás, gyorsfőzés, szerekkel történő konzerválás) pedig számos nyomelem biológiai hasznosulását rontja.

A szervezetben így hiányállapotok keletkeznek, amit szervezetünk megfelelő működése érdekében pótolnunk kell. Fontos, hogy az ásványi anyagokat, nyomelemeket az eredetihez hasonló formában vigyük be a szervezetbe, hiszen így tudnak a legjobban hasznosulni.
Ezt a folyamatot katalizálja a huminsav-fulvosav.

A humin- és a fulvosavak felépítése hasonló, elsősorban a molekulák nagyságában és a szerkezet bonyolultságában különböznek egymástól. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy kelátképző hatásuk révén a szervetlen anyagokat az élő szervezet számára szerves formájúvá alakítják, így a létfontosságú tápanyagok fel tudnak szívódni az emberi szervezetben. A huminsavak önmagukban is több, mint 70-féle ásványi anyagot tartalmaznak, de ha hozzákötjük ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez (vas, króm, cink, szelén), akkor azok is hatékonyabban tudnak felszívódni. A huminsavak úgy kapcsolódnak a fémionokhoz, hogy azok más anyaggal már nem tudnak reakcióba lépni. Kelátkötéssel megfogják a fémionokat, így megmentik őket a tápcsatornában jelen lévő savaktól, enzimektől, melyek hatására csak alig, vagy egyáltalán nem szívódnának fel.

A huminsavak-- szervezetre gyakorolt jótékony hatásai:
  • -       a szervezetben felhalmozódott nehézfémek (pl. higany, kadmium, kobalt, ólom) kivezetése kelátképző tulajdonságuk révén [1,2,3,4]. A különböző fémek különböző affinitást mutatnak a huminsav különböző kötőhelyeihez. A huminsav egy heterogén molekulaszerkezetű anyag, így egy nehézfém az egyik huminsav kötőhelyhez nagyon erősen kötődhet, míg egy másik huminsav kisebb kötődést mutat az adott fémionhoz. [5] A komplex hatás révén így bármely toxikus fémet képes kivezetni a szervezetből. 

  •  - a huminsavak elősegítik az energiaszintek helyreállítását a megnövekedett oxigénfelvétel ösztönzésével, ami az anyagcsere folyamatokhoz szükséges. A huminsavak stimulálják a sejtlégzést és fokozzák az oxidatív foszforiláció hatékonyságát a mitokondriumokban. [6]. A sejtek az így keletkezett ATP-t használják a különböző folyamatok táplálására [7]. Ennek eredményeképpen több energiát termelnek a szervezet számára a normális működés fenntartásához és a betegség vagy más stressz által okozott extra energiaigény ellensúlyozásához. Csökkentik a szervezet savasságát (oxigénhiányát).

  • - a huminsavak a sejtek közötti szövettérben (extracellulárisan) képesek gátolni a genotoxikus vegyületek kialakulását, ami károsítaná a sejt DNS-ét, ezáltal a sejtelfajulást mérsékli [8]

  • - a huminsav a vérben keringő szabad gyököket megköti, és ezáltal csökkenti a véralvadási aktivitást, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. Tanulmányok dokumentálják a huminsav potenciális szív-érrendszert védő szerepét [9, 10,11].

  • -  a huminsavak fémkötő képességük révén az esszenciális makro- és mikroelemeket (magnézium, vas, szelén, króm, cink, réz) szerves, organikus formában juttatják a szervezetbe, javíthatják azok felszívódását, hasznosulását.

  • - a huminsav immunredszerre kifejtett aktiváló hatása a különböző detoxikációs folyamatokban segíti a kivezetést [12]

forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

AdobeStock_272928309.jpg

A SejtAngyal HJK10  egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

Huminsav sc
Group Meditation
Mindössze napi 20 ml SejtAngyal HJK10 gyógynövény étrend-kiegészítő ital hozzájárulhat az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élethez.
bottom of page