top of page
AdobeStock_164451821_edited.jpg

Ha citrom, akkor C-vitamin

Citrom mag és héj

És ha már C-vitamin, akkor már szinte kötelező megemlíteni Szent-Györgyi Albertet, aki 1937-ben munkásságát orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.

Ez az évszázadok óta ismert és savanykás íze ellenére is közkedvelt gyümölcs, közismert az immunrendszer serkentő, antibakteriális és vírusellenes hatásáról, de ismert az emésztőrendszer és májműködés támogató hatásáról is.

AdobeStock_164451821_edited.jpg

Citromhéj

A citrom héja 5-10-szer is több vitamint tartalmaz, mint a húsa.

C Vitamin tartalom

C-vitamin tartalma jobban hasznosul, mint az aszkorbinsav és flavonoidjainak köszönhetően jelentősen hatékonyabb a hasznosulása.

Számos Jótékony Hatása Ismert

Bizonyította a hatékonyságát belső paraziták, káros gombák és baktériumok ellen is.

Immunrendszer Serkentő

Ez az évszázadok óta ismert és savanykás íze ellenére is közkedvelt gyümölcs, közismert az immunrendszer serkentő, antibakteriális és vírusellenes hatásáról, de ismert az emésztőrendszer és májműködés támogató hatásáról is.

A citrom magas C-vitamin-, rost- és különböző jótékony hatású növényi vegyületekből áll.

Ezek a tápanyagok számos egészségügyi előnyért felelősek.

Valójában a citrom támogathatja a szív egészségét, a testsúlyszabályozást és az emésztés egészségét is.

 

  1. Támogatja a szív egészségét

A citrom jó C-vitaminforrás.

Kutatások szerint a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát (1, 2).

Egy több mint 10 000 emberen végzett vizsgálat a citrusfélék nagyobb mértékű fogyasztását a szívbetegségek és a stroke alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe (3).

Azonban nem csak a C-vitaminról gondolják, hogy jót tesz a szívnek. A citromban található rostok és növényi vegyületek is jelentősen csökkenthetik a szívbetegségek egyes kockázati tényezőit (4, 5).

A citromban található növényi vegyületek - nevezetesen a heszperidin és a diozmin - szintén csökkentik a koleszterinszintet (6, 7).

 

2. Segít a testsúly szabályozásában

A citromot gyakran népszerűsítik fogyókúrás ételként, az egyik elterjedt elmélet szerint a bennük lévő oldható pektin rostok kitágulnak a gyomorban, így hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.

Ennek ellenére nem sokan esznek citromot egészben. És mivel a citromlé nem tartalmaz pektint, a citromléitalok nem segítik elő ugyanúgy a teltségérzetet.

Kutatások szerint a citromkivonatokban található növényi vegyületek számos módon segíthetnek megelőzni vagy csökkenteni a súlygyarapodást (8, 9).

 

3. Vesekövek megelőzése

A vesekövek akkor keletkeznek, amikor a salakanyagok kikristályosodnak és felhalmozódnak a vesében. Elég gyakoriak, és azoknál akiknél kialakul, gyakran többször is előfordulnak.

A citromsav segíthet a vesekövek megelőzésében azáltal, hogy növeli a vizelet mennyiségét és a vizelet pH-értékét, ami kevésbé kedvező környezetet teremt a vesekő kialakulásához (10,11).

Már napi 1/2 csésze (125 ml) citromlé elegendő citromsavat biztosíthat ahhoz, hogy megelőzze a vesekő kialakulását azoknál, akiknek már volt korábban ilyen problémájuk (12).

 

4. Véd a vérszegénység ellen

A citrom tartalmaz némi vasat, de elsősorban azáltal előzi meg a vérszegénységet, hogy javítja a növényi élelmiszerekből származó vas felszívódását (13).

 

A bélrendszer nagyon könnyen felszívja a húsból, csirkéből és halból származó vasat (az úgynevezett hem vasat), míg a növényi forrásokból származó vasat (nem hem vas) nem olyan könnyen. Ez a felszívódás azonban javítható C-vitamin és citromsav fogyasztásával.

Mivel a citrom C-vitamint és citromsavat is tartalmaz, védelmet nyújthat a vérszegénység ellen, mivel biztosítja, hogy a lehető legtöbb vasat szívja fel az étrendből.

 

5. Csökkentheti a rák kockázatát

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag egészséges étrend segíthet megelőzni egyes rákos megbetegedéseket (14).

Egyes megfigyelési tanulmányok szerint azoknál az embereknél, akik a legtöbb citrusfélét fogyasztják, alacsonyabb a rák kockázata, míg más tanulmányok erre nem találtak egyértelmű hatást (15, 16, 17).

Egyes kutatók szerint a citromban található növényi vegyületek - például a limonén és a naringenin - rákellenes hatással bírhatnak (18, 19, 20, 21).

Egy másik vizsgálatban mandarinból származó pépet használtak, amely a béta-kriptoxantin és a heszperidin nevű növényi vegyületeket tartalmazta, amelyek szintén megtalálhatók a citromban.

 

6. Javítja az emésztőrendszer egészségét

A citrom körülbelül 10% szénhidrátot tartalmaz, főként oldható rostok és egyszerű cukrok formájában.

A citromban lévő fő rost a pektin, az oldható rostok egy formája, amely számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik.

Az oldható rostok javíthatják a bélrendszer egészségét, és lassíthatják a cukrok és keményítők emésztését. Ezek a hatások a vércukorszint csökkenését eredményezhetik (22, 23, 24).

Ahhoz azonban, hogy a citromból származó rostok előnyeit élvezhesse, meg kell ennie a gyümölcshúst. Azok, akik citromlevet isznak, a gyümölcshúsban található rostok nélkül, lemaradnak a rostok előnyeiről.

forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

A SejtAngyal HJK10  egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

citrom sc
Healthy Senior Man
Mindössze napi 20 ml SejtAngyal HJK10 gyógynövény étrend-kiegészítő ital hozzájárulhat az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élethez.
bottom of page