top of page
AdobeStock_215695557_edited.jpg

Már a nagyszüleink is megmondták

„Minden nap egy alma és a doktor alhat.”

Alma és almapektin

De e nagyszerű gyümölcsnek történelme ennél sokkal távolabbi múltra tekint vissza. Már az ókori egyiptomiak, de később a rómaiak és görögök is az étkezésük részévé tették az almát.

Hippokratész (Kr. e. 460-377 körül), az orvostudomány megalapítója is megmondta, hogy  „A halál a belekben lakozik.”

Ez az állítása egyre inkább beigazolódni látszik. Az alma, aminek a kutatások szerint a gyümölcsök között a legmagasabb a pektin-tartalma, éppen emiatt az emésztésre nagyon jó hattással van. Köszönhető ez annak, hogy az almapektin vízben oldódó, de nem emészthető rostokat tartalmaz.

AdobeStock_241778182_edited.jpg

Almapektin Gyógyító Ereje

Mára már ismét felfedezte a modern tudomány, hogy az almának milyen rendkívüli gyógyító ereje van.

Magas Pektin Tartalom 

Az alma magas pektintartalmának köszönhetően hatásos a hasmenésre és a székrekedésre egyaránt, de segítség a vérhas és paratifusz (hastifusz) problémákra is.

Segíti Szervezetünk Működését

Nagymértékben segít a máj és vesefunkciók működésében, így hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet és segít megelőzni a köszvényt.

Magas Vitamin Tartalom

Az alma magas vitamin és egyéb hatóanyagainak köszönhetően, jótékony hatással van az agyműködésre.

   Az almában található rosttípus táplálja a jó baktériumokat, és ez lehet az oka annak, hogy megvédhet az elhízás, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

 Az alma pektint tartalmaz, egy olyan rosttípust, amely prebiotikumként működik. Ez azt jelenti, hogy táplálja a jó bélbaktériumokat.

A vékonybél nem szívja fel a rostokat az emésztés során. Ehelyett a vastagbélbe kerül, ahol elősegítheti a baktériumok növekedését. Emellett más hasznos vegyületekké alakul át, amelyek visszakerülnek a szervezetedbe (1). Új kutatások szerint ez lehet az oka az alma egyes védőhatásainak az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek ellen.


 

   Az alma számos olyan, a természetben előforduló vegyületet tartalmaz, amelyek segíthetnek a rák elleni küzdelemben.

  Megfigyelési tanulmányok összefüggésbe hozták őket a rák előfordulása és a rák okozta halálozás alacsonyabb kockázatával.

Kísérletekben végzett vizsgálatok összefüggést mutattak ki az almában található növényi vegyületek és a rák alacsonyabb kockázata között (2).

Emellett egy nőkön végzett vizsgálat arról számolt be, hogy az almafogyasztás összefüggésbe hozható a rák okozta halálozás alacsonyabb arányával (3).

A tudósok úgy vélik, hogy az alma antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása lehet a felelős a potenciális rákmegelőző hatásukért (4).

 

   Az alma antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek az immunválaszok szabályozásában és az asztma elleni védelemben.

Az antioxidánsokban gazdag alma segíthet megvédeni a tüdőt az oxidatív károsodástól.

 

  Egy több mint 68 000 nő bevonásával végzett nagyszabású tanulmány szerint azoknál, akik a legtöbb almát fogyasztották, volt a legalacsonyabb az asztma kockázata. Napi körülbelül 15% nagy alma elfogyasztása 10%-kal alacsonyabb kockázattal járt (2).

 

   Az alma héja a kvercetin nevű flavonoidot tartalmazza, amely segíthet az immunrendszer szabályozásában és a gyulladás csökkentésében. Ez a két módja annak, hogy hatással lehet az asztmára és az allergiás reakciókra (5).


 

    Az almafogyasztás összefügg a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Ez valószínűleg polifenol-antioxidáns tartalmuknak köszönhető.

  Több tanulmány is összefüggésbe hozta az almafogyasztást a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával (6).

Egy nagy vizsgálatban a napi egy alma elfogyasztása 28%-kal alacsonyabb kockázattal járt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, mint az almát nem evőké. Még heti néhány alma fogyasztása is hasonlóan védő hatású volt (2).

Lehetséges, hogy az almában lévő polifenolok segítenek megelőzni a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek szöveti károsodását. A béta-sejtek termelik az inzulint a szervezetben, és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél gyakran károsodnak.

forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

alma sc
Fresh Apples

A SejtAngyal HJK10  egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

Mindössze napi 20 ml SejtAngyal HJK10 gyógynövény étrend-kiegészítő ital hozzájárulhat az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élethez.
bottom of page